Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Feyenoord raakt groot talent (16) definitief kwijt aan Bayern München

Laatste update:

Chivano Wijks heeft Feyenoord ingeruild voor Bayern München, zo maakt der Rekordmeister bekend via de officiële kanalen. De zestienjarige rechtsback had in Rotterdam-Zuid nog geen profcontract, waardoor de Stadionclub slechts een ton ontvangt voor zijn diensten. Wijks heeft tot medio 2027 getekend in Beieren.

Feyenoord nam Wijks in 2021 over van amateurclub VCS uit Den Haag, waar de rechtspoot geboren is. Daarvoor speelde de verdediger achtereenvolgens bij SVH, RVC en Celeritas. Sinds november 2023 is Wijks jeugdinternational van Nederland Onder 16. Bij Feyenoord droeg hij regelmatig de aanvoerdersband.

Wijks vierde op 22 mei zijn zestiende verjaardag, waardoor hij sindsdien een profcontract mag ondertekenen. Dat heeft de Hagenaar dus niet bij Feyenoord gedaan, maar bij de recordkampioen van Duitsland. Wijks gaat voorlopig spelen in het Onder 17-elftal van de Duitsers.

“Chivano is een dynamische en atletische full-back die een zeer goede opleiding heeft genoten bij Feyenoord en op meerdere posities kan spelen. We hebben hem lange tijd goed in de gaten gehouden. We zijn blij dat hij nu naar onze opleiding verhuist en bij ons de volgende stappen in zijn ontwikkeling gaat zetten”, aldus Halil Altintop, de sportief directeur van de jeugdopleiding.

Bij Feyenoord speelde Wijks zijn wedstrijden afgelopen seizoen in de Onder 16. Omdat hij nog geen profcontract had in De Kuip levert hij Feyenoord slechts een opleidingsvergoeding op. Dat komt neer op ongeveer een ton. Wijks speelde slechts drie seizoenen in de Feyenoord Academy.

Hij verlaat de Rotterdamse club na een uitstekend seizoen op Varkenoord. Feyenoord Onder 16 werd in het voor- en najaar kampioen van Nederland. De Rotterdammers hebben ook qua jeugdopleiding enorme stappen gezet in de afgelopen jaren.

Met zijn transfer naar Bayern München treedt Wijks in de voetsporen van Joshua Zirkzee. De inmiddels 23-jarige Schiedammer verliet Feyenoord in de zomer van 2017 voor dezelfde Europese grootmacht. Zirkzee speelde uiteindelijk zeventien wedstrijden in de hoofdmacht van Bayern München, waarin hij goed was voor vier doelpunten en een assist. Ook voor Zirkzee ontving Feyenoord slechts een bescheiden opleidingsvergoeding.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Feyenoord-nieuws? Word nu lid van het Feyenoord Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Ajax traint onder Farioli
Reacties

Chivaro, Zechiel, Lustharel, Crysensio, Jaivaro etc. Ik bedoel er niks verkeerds mee hoor mocht iemand dit weer zo zien... maar wat een namen tegenwoordig. Alsof er geen enkele Daan, Tom, Jan of Lars meer wordt geboren die op voetbal gaat. Toch niet te volgen als trainer of publiek.

On: jammer dat er weer een talent uit NL vertrekt. Wel is Bayern voor Zirkzee ook een goede stap geweest. Het is niet altijd zeker dat met blijven ze wel doorbreken. Benieuwd wat we nog van deze jongen gaan horen.

1 juli 2024 om 15:04
0

Toevallig allemaal jongens die roots in andere landen hebben waar de mensen geen Jan of Lars heten. Zie het probleem niet echt.

1 juli 2024 om 15:09
0

Een probleem is het ook zeker niet, los van dat het bijna een hele les duurt om de klassenlijst op te lezen tegenwoordig haha. En idd andere roots spelen daar de grootste rol in. Toch valt het mij op dat dit voornamelijk in het voetbal is en zelfs met name bij de mannen. Vind het desondanks enkel een opvallende trend en geen probleem.

1 juli 2024 om 15:12
0

Ook bij namen van kinderen met alleen maar Nederlandse roots zie ik steeds meer (hele) aparte namen. betekent niet direct dat dit goed of slecht is uiteraard. Persoonlijk vind ik de typische Nederlandse naam niet persé mooi ondanks dat ik er zelf ook 1 heb.

1 juli 2024 om 15:23
0

@ceejah

Het valt me op dat afkomst niet zo belangrijk is, maar sociale klasse wel. Het zijn toch vaak de wat minder rijke en ontwikkelde ouders die het wedstrijdje bijzondere namen met een "y" spelen.

1 juli 2024 om 15:49
0

@tyuin, dat is ook niet zo gek. Allochtonen concentreren zich veel meer op enkele sporten. (zaal)voetbal, (kick)boksen, basketbal, honkbal. Autochtone zie je in elke sport, waardoor er veel meer spreiding is.

1 juli 2024 om 15:58
0

@fiorenoord - En een wedstrijdje combinaties maken. Net alsof ze 2 namen in AI gooien en vragen om alle mogelijke combinaties en er daar vervolgens 1 uit kiezen.

1 juli 2024 om 17:53
0

Met je eens dat de sociale klasse "bepalend" kan zijn maar minder rijk wil niet zeggen minder ontwikkeld. Dat is echt een verkeerde stelling. Een leraar wiskunde minder ontwikkeld dan Gerard Joling?

1 juli 2024 om 18:49
0

@lexus

Ah, die twee zaken staan dan wel in dezelfde zin maar hebben niets met elkaar te maken. Lees het als "de wat minder rijke en de wat minder ontwikkelde ouders".
Daarnaast hebben die twee zaken dan ook geen direct causaal verband maar wel een flinke correlatie.

Aan de andere kant heb je ook weer Elon Musk die zijn kind vernoemt naar een straaljager. Dan hoor ik toch liever Djaylano-Hope of iets dergelijks.

1 juli 2024 om 15:07
0

Zechiã«l is dan weer een achternaam, maar als ik dit zo lees, gok ik dat je waarschijnlijk een naam zoals Gjivai (zijn voornaam) ook niet echt kan volgen dan.

1 juli 2024 om 15:14
0

Haha dat ook nog eens. Achja de zoveelste de Jong werd ook wat saai natuurlijk. Als die jongens maar mooi carrière kunnen maken. Toch positief dat zoveel jongens uit de Nederlandse jeugd vaak bij topclubs op de radar staan. Het valt mij alleen op dat het zelden meer een Henk Veerman, Vincent Janssen of Mark v Bommel is waarover het gaat.

1 juli 2024 om 15:11
0

@tyuin, Jannen worden inderdaad niet meer geboren. Jannen zijn 55+ en de helft heeft minimaal een kunstheup

1 juli 2024 om 15:14
0

Er loopt daarentegen wel een Jan Plug in de opleiding. En om ook nog een tyuin te voldoen; ook nog een Lars de Blok. Het is denk ik maar net waar de aandacht op ligt.

1 juli 2024 om 15:28
0

Jan is juist weer beetje hip tegenwoordig. Net als andere oud Hollandsche namen.

1 juli 2024 om 15:28
0

Ik zie Jan Oblak anders af en toe nog wel eens een save maken die mij doet vermoeden dat hij dat niet doet met een kunstheup maar dat is dan ook geen Nederlandse Jan

1 juli 2024 om 16:16
0

@ Migi

Valt Arend ook onder oud Hollandsche namen?
Zo heet mijn zoon van bijna 2 jaar oud Vernoemd naar mijn opa.

1 juli 2024 om 16:44
0

@mgmv, heb het nu voor de grap even opgezocht. In 1968 werd er nog meer dan 3000 keer een Jan geboren. In 2021 nog maar iets meer dan 300.

1 juli 2024 om 16:59
0

Vergeet Arend Martijn niet!

1 juli 2024 om 18:50
0

@283618

Arne is dan weer een voornaam die je veel hoort in Scandinavie. Die buitenlandse namen ook altijd!

1 juli 2024 om 15:14
0

Daan, Tom, Jan en Lars, zijn samen met Toine en Gerrit op tennis gegaan...
Lijkt me, dat éénieder, toch de naam van zijn/haar kinderen zelf mag kiezen.
Ook mijn kinderen hebben geen puur Hollandse Jan, Kees of Klaas naam. Is een kwestie van smaak of beter gezegd; tijd....

1 juli 2024 om 15:18
0

Ik zeg ook nergens dat dit niet mag of erg is, het valt mij enkel op. In pakweg 20/30 jaar ben je van Jaap, Marc, Dennis, Frank, Ruud, Marco en Patrick naar dit soort namen gegaan. Terwijl er zelfs een Frank, Ruud en Patrick ook andere roots hadden. Vraag mij dus wel eens af of dit soort namen helemaal nieuw zijn, of ze ook enige roots in bijv Suriname hebben zoals bij ons Tom, Lars etc. Overigens heeft mijn eerste kind ook een naam van Scandinavische afkomst.

Desondanks: veel succes bij Bayern Wijks!

1 juli 2024 om 15:21
0

@tyuin

Dat is het "blue Dot Effect", het is je al opgevallen en om die reden zal je het steeds vaker zien.

In de jeugd hebben we ook nog jongens als Luc Netten, Lars de Blok, Jan Plug, Timo Zaal, Joep van der Sluis en Mikki van Sas rondlopen. En dan noem ik alleen nog namen uit de O21.

Daan en Tom ben ik nog niet tegengekomen, maar ik heb nog wel een Twan, een Teun en een Bjorn in de aanbieding vanuit de O19.

1 juli 2024 om 15:38
0

Tja als ik kijk bij amateur jeugd is het nu eenmaal zo dat kinderen met andere roots veel meer voetballen dan de Lars of Tom van tegenwoordig. Onze jongens zitten liever binnen of doen andere dingen..

1 juli 2024 om 15:42
0

Dan moeten Daan, Tom, Jan en Lars maar wat vaker buiten gaan spelen en een balletje trappen in plaats van thuis te zitten voor de Playstation of de hele dag op Tiktok.

Voetbal talenten worden op het plentje geboren. niet thuis achter de computer.

1 juli 2024 om 16:17
0

Precies dit mijn zoontjes voetballen maar zijn zowat de enige "hollandse" jongens in het team.

1 juli 2024 om 16:13
0

Raar hé dat ze in China geen Jan-Willem of Bart heten? En in Saudi-Arabië heten ze geen Sven of Lars. Echt vreemd dat jongens met roots uit de Antillen of Suriname geen Nederlandse namen hebben! Het is vandaag Keti Koti jongen, de kettingen zijn los. Dit soort namen zijn daar deels het gevolg van. Tot slaaf gemaakten dragen vaak nog de achternaam van de slavenmeester van hun voorouders, maar hun voornaam mogen ze helemaal zelf bepalen en daar ligt een bepaalde kracht in.

1 juli 2024 om 16:23
0

We leven toch in Nederland, niet China? Je mist zijn punt een beetje, volgens mij.

1 juli 2024 om 21:15
0

M’n laatste stuk gaat daar precies over. Geven de witte Zuid-Afrikanen hun kinderen Afrikaanse namen? Geven Nederlandse expats in het buitenland de kinderen buitenlandse namen? Wanneer gaan mensen begrijpen dat integratie geen assimilatie is. Je kan gewoon je namen van je voorouders hun cultuur behouden. Daar zit kracht en geschiedenis is. Dat maakt Nederland rijker dan dat wanneer iedereen Pim of Lisa heet.

1 juli 2024 om 23:08
0

Doe eens normaal man.. "De kettingen zijn los". Voel je je aangevallen? Staat er nu wat groots te gebeuren? Prima dat je onderbouwt waar het vandaan komt, maar waarom gelijk zo demonstratief? Er is helemaal niks mis met die namen zeg ik toch. Persoonlijk vind ik het geen mooie namen nee. Beetje Tokkie vaak, maar dat maakt het niet verkeerd. Vind ik ook van Wesley, Rodney, Marciano, Dennis en Michael. Persoonlijk vind ik het sterker als je kiest voor namen uit het land waar je woont. Ik zou in Spanje ook geen Klaas kiezen, maar een naam die door de Spanjaarden goed uit te spreken is. Niet eens per se spaans dan.

A fijn, volgens mij was mijn punt voor alle andere lezers wel duidelijk: het valt mij op, verder niks. Fijne Keti Koti.

2 juli 2024 om 08:46
0

Michael is toch niet tokkie joh, prachtige christelijke naam. Oke het ligt er wel aan hoe je het uitspreekt.

2 juli 2024 om 09:08
0

Ik voel me niet aangevallen, ik heb Turkse roots en heb geen slavernijverleden. Het was gisteren Keti Koti en de betekenis van dat woord is ‘de kettingen zijn los’. Maar goed kan niet van de gemiddelde VZ-lezer verwachten dat ze dat snappen 🙃

1 juli 2024 om 17:01
0

Er wonen simpelweg meer mensen met andere etniciteit. Kijk je in de jeugdopleiding bij NEC, Vitesse, De Graafschap dan zie je eigenlijk alleen maar Nederlandse jongens.

1 juli 2024 om 17:24
0

Ik zal je uit de droom helpen. Mijn oudste kleinzoon van 10, Daan, zit op de plaatselijke voetbalclub en legt de ballen er behoorlijk in het netje.
En hij voetbalt net....

Hoe ze heten maakt geen donder uit!
Feit dat ze gewoon veel te vroeg voor het buitenland kiezen wel, als je hier nog geen minuut bij selectie hebt gezeten gaat het daar helemaal lastig worden.
Zonde!

1 juli 2024 om 15:29
0

Tja ik vraag mij dat toch weleens af hoor. Het lijkt wel alsof wij het een garantie vinden dat als je bij Ajax, Feyenoord of PSV blijft je een volledig prof wordt die zijn hele leven in de top gaat spelen. Neem zo'n Vos van Ajax. Komt er wel lijkt mij, maar kon 1,5 jr terug voor 20 miljoen naar Atletico. Zou hij daar in die 1,5jr tijd niet evenveel in het eerste hebben gespeeld als uiteindelijk bij Ajax? Heb je nu al wel een vette rekening en Atletico én Ajax op je cv.

En dan is Vos nog een speler die al wel het eerste gehaald heeft. Breken ze daar door zou ik idd ook blijven, maar vroeg in de jeugd kan er nog zoveel gebeuren waardoor ze het ook bij een Ajax niet halen. Dan beland je bij Pec en Cambuur ipv Everton of Bremen. Neem Unuvar, kon naar Real, Barca etc. Bleef en is nu wissel bij Twente. Tja..

1 juli 2024 om 15:35
0

Hij is zestien en heeft nog helemaal geen profcontract. Ik ken hem niet dus weet niet of dit een groot talent is, maar ik snap eigenlijk de overstap wel als zo'n topclub interesse heeft. Als je goed genoeg bent red je het en als je niet goed genoeg bent kom je uiteindelijk toch nog wel op dezelfde trede terecht als waar je terecht was gekomen als je bij Feyenoord was gebleven.

Maatsen heeft tot nu toe een mooiere carrière gehad en evenveel bagage als wanneer hij bij PSV was gebleven ondanks dat hij het niet redde bij Chelsea (al denk ik wel dat hij dat had gekund, maar die situatie ligt wat ingewikkelder). Aké heeft zijn City-transfer verdiend aan zijn vele ervaring in de Premier League en omdat hij homegrown is (door zijn vroege vertrek) wat hem de laatste benodigde stap gegeven heeft om een wereldtopper te worden.

Jeffrey Bruma was eigenlijk amper goed genoeg voor PSV, maar heeft gewoon minuten in het eerste van Chelsea gemaakt wat hem anders nooit gelukt was. Van Ginkel had goed genoeg kunnen worden zonder blessures, maar heeft zichzelf nu sowieso financieel onafhankelijk gevoetbald terwijl hij eigenlijk te blessuregevoelig was voor topvoetbal en heeft meerdere wedstrijden bij Chelsea en AC Milan gespeeld, clubs waar hij zonder die vroege stap ook nooit terechtgekomen was. Daishawn Redan flopte totaal, maar kon zelfs in Nederland nog bij Groningen aan de slag, precies hetzelfde niveau als waar hij terechtgekomen was als hij in Nederland gebleven was.

1 juli 2024 om 15:45
0

Toch zijn er een stuk meer van die toptalenten die zwaar terugvallen na zo'n vroege stap en waarschijnlijk (je weet het nooit zeker) een mooiere carriere hadden opgebouwd als het geleidelijk was gegaan. Ieder moet daarin zijn eigen keuzes maken, maar de top van Nederland is een stuk veiligere keuze om je eerste stappen te zetten.

1 juli 2024 om 16:01
0

Mijn punt is dus dat je die zekerheid helemaal niet hebt, ook als je een groot talent was in de Nederlandse jeugdopleidingen terwijl je opties op de leeftijd dat je uiterlijk speelminuten moet gaan maken (rond je 22e/23e) niet minder zijn dan wanneer je bij de Nederlandse top was gebleven.

Er zullen er vast veel meer zijn, maar Redan is het enige voorbeeld rond de leeftijdscategorie van Maatsen of iets ouder kan bedenken die echt aangeschreven stond als toptalent en die enorme terugval had die jij beschrijft en zelfs hij kon nog op precies dezelfde plekken (en zelfs meer denk ik) terecht als wanneer hij bij Ajax was gebleven.

Unüvar was een toptalent in de jeugdopleiding en redde het niet terwijl hij 'netjes' bij Ajax is gebleven. Van de Beek is 'netjes' gebleven, heeft het gehele traject doorlopen zoals analisten dat graag zien en is keihard geflopt in het buitenland. Dito voor Klaassen na zijn eerste periode die zich pa een beetje herpakt heeft bij Bremen en zijn tweede periode Ajax.

Toptalenten die wel echt van de buitencategorie waren in de jeugd hebben het gered (maatsen, Aké) en als ze het niet gered hebben hebben ze er nog absoluut geen nadeel van gehad dat ze naar die topclub gegaan zijn qua carrièreperspectief en veel voordeel gehad hebben op financieel gebied waarschijnlijk (zirkzee, Malen, Frimpong en de al eerder genoemde opties).

1 juli 2024 om 15:48
0

Aan de andere kant, als je naar het huidige Nederlands elftal kijkt kun je misschien maar het beste zo vroeg mogelijk weg.
Als je het aantal spelers in Oranje die vroeg naar het buitenland zijn gegaan of die in ieder geval een deel van de opleiding in het buitenland hebben gezeten en het aantal spelers die die langer in Nederland zijn gebleven afzet tegen het aantal talenten die in totaal naar het buitenland vertrekken en die in Nederland blijven, dan ligt het aantal spelers die jong zijn vertrokken statistisch gezien absurd hoog.

We vergeten wel eens dat er in de onder 16/17 elftallen van bijvoorbeeld de top drie 25 spelers zitten waarvan er misschien 1 naar het buitenland gaat en er 1 of 2 doorbreken en er in de bovenbouw nog een handvol spelers uit andere opleidingen aan toe worden gevoegd. Bij de spelers die vertrekken wordt steeds gewezen naar de 1 of 2 spelers die blijven, niet naar de 30 die nooit het eerste halen en vaak zelfs niet eens bij een KKD club uitkomen.

1 juli 2024 om 16:08
0

Dat klopt niet. Veruit de meeste spelers in Oranje hebben gewoon een aantal jaren in de eredivisie gevoetbald. Slechts enkele zijn eerder vertrokken zonder door te breken in de eredivisie en hebben Oranje gehaald. En van die zonder eredivisie ervaring heeft alleen Ake een basisplaats.

1 juli 2024 om 17:01
0

Waar het mis gaat in die beredenering is dat je alleen kijkt naar het aantal spelers die doorbreekt in de eredivisie en dat af zet tegen het aantal spelers die elders zijn doorgebroken, niet naar de verhouding tussen de twee en hoeveel spelers er in elke categorie zitten.

Er is maar een enkeling die vertrekt naar het buitenland. Zelfs als je alleen Ake pakt is dat statistisch al buitenproportioneel hoog wanneer je het beperkte aantal spelers die naar het buitenland vertrekken af zet tegen het aantal spelers die gewoon in Nederland blijven.

Uiteindelijk hebben 7 internationals nooit in de eredivisie gespeeld en heb je met Simons en Malen nog 2 jongens die een deel van de jeugd in het buitenland hebben gezeten.

Er vertrekken elk jaar misschien 5 of 10 jongens naar het buitenland (ze krijgen veel aandacht, maar zo veel zijn het er niet), tegelijkertijd komen er jaarlijks 700 spelers uit de Nederlandse BVO jeugdopleidingen (immers ongeveer 30 jeugdopleidingen die elk 20-25 spelers in hun selectie hebben), en dan heeft elke generatie ook nog een freak of nature die via de jeugd van de amateurs op hun 18e of zo het prof voetbal in stromen (vd Sar, Kuyt, Dumfries). Wanneer er dan nu 9 jongens bij de eerste 26 zitten, dan is die verhouding toch enorm scheef in het voordeel van spelers die niet in Nederland doorbreken.
Statistisch gezien zou er nog geen halve speler bij Oranje moeten zitten die vroegtijdig vertrekt.

1 juli 2024 om 17:18
0

Klopt niet helemaal wat je zegt. Het zijn vaak de toptalenten zijn die naar het buitenland vertrekken en niet de waterdragers. Dus de kans dat zij in Nederland waren doorgebroken is ook groter. Uiteindelijk kun je er dus helemaal geen makkelijke rekensom van maken.

1 juli 2024 om 17:24
0

@london calling, en met 10 zit je eigenlijk al veels te hoog in je schatting. Dat red je zelfs niet in de jaren dat Ajax het idiote idee had gekregen om geen contract meer uit te delen aan 16 jarigen. Zelfs 5 per jaar is al uitzonderlijk. Probeer er per geboortejaar maar eens 5 te noemen

1 juli 2024 om 18:03
0

@cipollini daar heb je zeker een punt. Wat er nu vaak gebeurd is dat er bij jeugd spelers die in het buitenland mislukken, en die zijn er natuurlijk ook, alleen wordt gewezen naar andere spelers die in het buitenland mislukten of naar spelers die in Nederland wel doorbraken. Er wordt nooit gewezen naar jeugd spelers die in het buitenland ook doorbreken of de jeugdspelers die in Nederland afvallen, en dat klopt natuurlijk sowieso niet. Eigenlijk zou iemand een keer echt moeten onderzoeken door over een langere periode te kijken hoe de jeugdspelers werden ingeschaald en wat er, al dan niet via een stap naar het buitenland, van terecht komt.

Neemt niet weg dat we op basis van de Nederlandse voetballers die nu in Oranje, of daar tegen aan, zitten, cijfermatig op zijn minst onze vraagtekens kunnen zetten bij notie dat in de jeugd of vroeg weg gaan slecht is. Het zou kunnen dat als je voor allerlei factoren gaat corrigeren in Nederland blijven wel beter is. Het zijn inderdaad vaak de betere jeugd spelers die vertrekken, maar uiteindelijk blijft van de top talenten het merendeel gewoon.

Je moet in ieder geval voor heel veel gaan corrigeren om het huidige aantal spelers die in ieder geval voor een deel in de buitenlandse jeugdopleidingen hebben gelopen of vroeg zijn vertrokken en nu in Oranje of bij een leuke club spelen te verantwoorden. En daarmee klopt in ieder geval de notie, en het onderbuik gevoel dat bij de meeste mensen leeft, dat het bijna per definitie slecht is om naar het buitenland te vertrekken voor jonge/jeugd spelers, niet direct.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren