Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Servië dreigt uit het EK te stappen: ‘Wat daar is gebeurd is schandalig’

Laatste update:

Servië dreigt uit het EK te stappen. Aanleiding zijn vermeende kwetsende spreekkoren van supporters van zowel Kroatië als Albanië. Jovan Surbatovic, de algemeen secretaris van de Servische bond, bevestigt dat er een klacht is ingediend bij de UEFA, aldus Sky Sports.

Servië beschuldigt de supporters van Kroatië en Albanië ervan woensdag tijdens hun onderlinge duel ‘Dood, dood, dood de Serviër’ te hebben gezongen. Surbatovic heeft tegen RTS, een tv-zender uit Servië, gezegd dat het land weigert om actief te blijven op het toernooi als Kroatië en Albanië niet gestraft worden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Allereerst wil ik onze fans bedanken voor hun steun in de wedstrijd tegen Engeland en ik hoop dat we Slovenië gaan verslaan”, aldus Surbatovic voorafgaand aan het duel van donderdagmiddag.

“Wij werden gestraft voor individuele gevallen en onze fans gedroegen zich veel beter dan de anderen. Wat daar (bij Kroatië – Albanië, red.) is gebeurd is schandalig en we zullen de UEFA om sancties vragen, zelfs als dat betekent dat we het toernooi niet kunnen voortzetten”, aldus de bondssecretaris.

“We zullen de UEFA eisen om de bonden van beide landen te straffen. Als de UEFA dat niet doet, zullen we nadenken over hoe we verdergaan.”

Servië heeft zelf een boete gekregen van ruim veertienduizend euro na racistisch gedrag van supporters. “Dat gebeurde nadat de bond van het niet deelnemende Kosovo een klacht had ingediend over ‘Servische fans die politieke, chauvinistische en racistische boodschappen tegen Kosovo lieten zien’”, meldt De Telegraaf.

The Telegraph meldt dat de UEFA momenteel ook onderzoek doet naar Servië wegens het gedrag van de fans tijdens het duel met Engeland van eerder deze week. Engelse spelers zouden namelijk het slachtoffer zijn geworden van apengeluiden.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

1-0 achter tegen Slovenië, dus ze hebben eigenlijk niet veel te willen.

20 juni 2024 om 16:32

??? Dus als ze voor stonden hadden ze wel een punt? Snap jouw logica niet

20 juni 2024 om 16:38

Dreigen uit het toernooi te stappen waar je er wellicht op basis van resultaten al bijna uit ligt. Komt niet echt heel sterk over toch ?

20 juni 2024 om 16:42

De klacht was al ingediend voor de aanvang van de huidige wedstrijd.

20 juni 2024 om 17:01

Hoezo? Was voor de wedstrijd al ingediend dus met destijds 2 wedstrijden te gaan was alles nog mogelijk? Het gaat om de spreekordes, niet het resultaat

20 juni 2024 om 17:05

Mooi laten gaan, de pot verwijt de ketel. Hebben zelf schandalige supporters

20 juni 2024 om 18:55

Het is allemaal natuurlijk niet goed.
Maar een heel stadion dat vol plezier zingt voor de dood van alle mensen van een bepaald land, vind ik dan toch wel erger.

20 juni 2024 om 16:43

Dus de fans van andere landen mogen lekker walgelijke liedjes zingen van jouw. Duidelijk verhaal. De uefa doet hier niets aan, terwijl dit nog lager is als racisme. Oerwoud geluiden zijn verschrikkelijk maar een hele natie doodwensen is geen enkel probleem.

20 juni 2024 om 16:50

Beetje overtrokken reactie onder een post van iemand die gewoon lollig probeert te zijn omdat Servie dramatisch speelt. Shiraz zegt verder helemaal niks over de aanleiding.

20 juni 2024 om 17:04

Kom op jongens niet allemaal zo happen. Inderdaad trieste politieke uitlatingen over Servië, maar ik vind het gewoon grappig dat ditsoort uitlatingen ook gepaard gaan met dramatische resultaten. Alsof Volendam met een puntentotaal van 5 zou dreigen uit de eredivisie te stappen door spreekkoren. Begrijpelijk statement, maar toch grappig.

20 juni 2024 om 17:19

Dreigen met eruit stappen is natuurlijk onzin. Uefa is er altijd vlot bij om bepaalde landen te straffen. Ben benieuwd of de uefa überhaupt een straf uitdeelt en zo ja hoeveel tijd ze daarvoor nodig heben. Dit soort liedjes worden niet op een plagende manier gezongen. Dit is pure haat en dat moet je zo snel mogelijk in de kiem smoren. Maarja Kroatië heeft een goed imago dus die kunnen sowieso niets fout doen bij de massa.

Ja dit zijn altijd stoere woorden maar het gebeurd nooit. Niet dat ik het goed wil praten. Maar gezien de huidige tussenstand denk ik dat Servië alsnog snel weer thuis is, dus wat dat betreft hetzelfde resultaat.

Ach, nog 20 minuutjes en dan is het niet eens een keuze meer..

On: ik snap wel dat je dit soort zaken aan wil kaarten, maar ik begrijp niet dat je moet dreigen om uit het toernooi te stappen. De mensen die je daarmee straft zijn niet de personen die achterlijke dingen schreeuwen!

20 juni 2024 om 16:31

Je krijgt niks voor elkaar als je niet zou gaan dreigen met dat soort dingen. Al denk ik dat Servië niet genoeg voorstelt in het internationale voetbal om wat teweeg te kunnen brengen.

20 juni 2024 om 16:56

Dat geloof ik ook niet, de UEFA houdt daar zelden rekening mee

20 juni 2024 om 17:17

Denk dat de Servische bond zich beter druk kan maken over hun eigen supporters. Zelf zijn ze bestraft voor racisme richting Engelse donkere spelers, werden er luizen over Kosovo geroepen en werd er vandaag ook weer van alles en nog wat op het veld gegooid.
Ik keur de spreekkoren vanuit Kroatische en Albanese kant niet goed, maar ik denk dat de Servische bond zich eerst over andere zaken moet buigen voordat ze gaan eisen en dreigen.

Hoeft misschien niet meer als ze vandaag verliezen, dat scheelt dan toch weer. 1-0 Slovenië

Nou doei doei servië, jullie gingen er sowieso al uit met dramatisch voetbal, nu snel het over een andere boeg gooien

Ik krijg een pop up van dit bericht terwijl Servie op 1-0 achter komt. Dus nog 1 wedstrijdje uitzitten en ze kunnen sowieso weg.

De Balkan blijft ook een regio waar samenleven een extreem lastige opgave blijkt. Of je nu kijkt naar het handelen van de Chetniks of de Ustasa tijdens de tweede wereldoorlog, de misdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen of de recente spanningen in dat gebied.

Neemt niet weg dat het naar mijn mening zaak is dat de Uefa een duidelijk signaal naar alle bonden van de betrokken landen geeft, dat dit soort gedrag geen plaats heeft op een EK (of waar dan ook).

20 juni 2024 om 16:53

Ook de periode daarvoor al. Wat was ook al weer de aanleiding voor de eerste wereldoorlog?

Des te opvallender hoe Tito dit bij elkaar heeft weten te houden.

20 juni 2024 om 17:00

Zeker, al is de aanleiding van de eerste wereldoorlog in de eerste plaats diffuus en in de tweede plaats vooral gekenschetst als een daad tegen de overheersing van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Neemt niet weg dat er eigenlijk al sinds de invasie en bezetting van dat gebied door het Ottomaanse rijk er spanningen zijn.

20 juni 2024 om 17:05

Klopt helemaal. Dat impliceert ook wel: Servische supporters zijn ook geen heiligen dus die bondsvoorzitter moet niet te hoog van de toren blazen. Balkanlanden tegen elkaar geeft over en weer gezeik en Serviërs zijn ook nationalistisch genoeg om regelmatig over de schreef te gaan. Dus dan is het voor de Uefa lastig om 1 land te bestraffen. Je kan hooguit de bonden een boete geven bij wangedrag van fans maar wie schiet daar wat mee op? Ik bedoel maar, jij hebt het over een signaal, maar wat zou je een goed signaal vinden? Lastige kwestie.

20 juni 2024 om 17:28

Mee eens, het bepalen van een goed signaal is lastig. Maar naar mijn mening is in ieder geval een sanctie, wat deze ook is, op zijn plaats. Al is het maar een boete, zorg dat het gedrag via die sanctie gecodificeerd wordt.

'de eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand.' Citaat uit De Camino, een indrukwekkende literaire thriller van Anya Niewierra over het Balkan conflict

20 juni 2024 om 18:14

Er zijn genoeg andere conflicten, situaties en landen waar je dit citaat ook kan toepassen. Bedankt voor je recommendatie

Na de wedstrijd van vandaag moeten ze nog een wedstrijd spelen. Ze kunnen nog steeds hun woorden kracht bij zetten om voor de start van de laatste wedstrijd uit het toernooi te stappen. Zou wel een blamage zijn de Uefa, want dat zou betekenen dat ze niets aan de wandaden van Kroatië en Albanië zouden doen en dus een vrijbrief voor de kwaadwillende hooligans

20 juni 2024 om 17:21

Volgens mij heeft de Uefa Servie al eerder bestraft, dus waarom denk jij dat ze Kroatie en Albanie niet zullen bestraffen ? Als de Uefa dit nalaat dan heeft Servie een punt en zouden ze inderdaad kunnen besluiten om niet te spelen. Maar eerst zien dan geloven. Zou pas echt een daad zijn als Servie nu met 6 punten bovenaan zou staan.

Ik denk dat de Uefa hier keihard op gaat treden en zowel Kroatie, Albanie als Servie naar huis stuurt na de groepswedstrijden. Na vandaag zijn de tekenen daarvan al terug te zien in de standen.... :-)

De Kroaten en Serviërs leven dus nog steeds op gespannen voet? Ik weet nog dat ik 10 jaar geleden drie bier met drie vingers bestelde in een kroeg in Kroatië. Dat bleek een of ander servies oorlogsteken te zijn en kreeg boze blikken. Daarna maar gewoon verbaal biertjes besteld..

20 juni 2024 om 16:52

Nog steeds is een understatement. Wil je wat meer weten over hoe lang deze spanningen al spelen? Struin dan bijvoorbeeld wikipedia af, meer speciaal de zoekwoorden: Ustase, Chetniks, Vullnetari, Hadžiefendić of Sandzak.

Het is in die regio al een eeuw een situatie van leven op gespannen voet, waarbij je kunt stellen dat dit eigenlijk alleen verhuld werd door de overheersing van het Oostenrijk-Hongaarse rijk en de ijzeren vuist van Tito.

20 juni 2024 om 16:53

Dat kan ik mij voorstellen. Drie vingers is het handgebaar van Servië en in de Joegoslavië-oorlog veelal gebruikt door Servische nationalisten en milities. Voor Kroaten (en andere landen van voormalig Joegoslavië), heeft dat gebaar een hele nare betekenis. Zeker gezien het feit dat die oorlog relatief kort geleden is en dus heel veel mensen nog bewust hebben meegemaakt.

20 juni 2024 om 17:00

En het is al sinds mensen kunnen tellen het gebaar voor "3" dus men moet zich niet zo aanstellen daar. Elke dwaas begrijpt dat je 3 bier bedoelt

20 juni 2024 om 17:13

Eh, ja. Zo bestond de swastika ook al voordat hitler er mee aan de haal ging. Wil natuurlijk niet zeggen dat het gebruik ervan voor bepaalde mensen geen nare herinneringen kan oproepen.

20 juni 2024 om 17:57

Madmarcel. 3 wordt niet overal op dezelfde manier aangegeven. Het gebeurd met duim, wijsvinger, middelvinger. Het gebeurd met wijsvinger, middelvinger, ringvinger. Het gebeurd met middelvinger, ringvinger, pink. Wat voor de ene persoon een normaal gebaar is, kan voor de ander weer iets heel anders betekenen. Zo ook wat in bovenstaand voorbeeld is gebeurd.

Niet netjes van de Kroaten en Albanezen, maar gezien de redelijk recente historie die beide landen hebben met Servië, niet heel gek. Servië speelt in de historie voor hun de rol van agressor en boeman.

20 juni 2024 om 16:53

Heb net door deze wedstrijd nu even Wiki bezocht en m’n algemene kennis bijgespijkerd betreft die oorlog. Zowel de Kroaten, Bosniakken en Servië hebben wat op hun geweten ondanks dat Servië de aanstichter was. Tijdens de Engelse documentaire The Footballfactory werd ook verteld dat ontmoetingen Europees tussen een Kroatisch team en Servisch team tandje je erger is dan tijdens de klassieker toen er nog uit publiek aanwezig was. Bizar hoe diep nog dingen kunne zitten al is ‘95 nog redelijk dichtbij natuurlijk.

20 juni 2024 om 16:57

In die oorlog was geen enkele groepering zuiver en schoon, maar Servië is op een gegeven moment vol over de schreef gegaan. Denk bijvoorbeeld aan de genocide die heeft plaatsgevonden bij Srebrenica

20 juni 2024 om 17:02

Klopt! Die hadden enorme uitschieters in negatieve zin dan. (tribunaal was er niet voor niks natuurlijk). Politiek ook bizar hoe de wending is gegaan eind jaren ‘80. Van een vredig Joegoslavië onder toenmalig president en die bewust de Serven niet de meerderheid wilde geven etc na het verloop ervan.

20 juni 2024 om 17:10

Trissy, lees je eens in over wat Kroatië/Ustasi heeft gedaan met 100.000 Serviërs in concentratiekampen. Ze zijn allemaal over de schreef gegaan ergens in de historie, Servië is de boeman omdat het het meest recent is + NL er een rol in speelde. Neemt niet weg dat ze echt verschrikkelijke dingen hebben gedaan, natuurlijk. Nooit goed te praten.

20 juni 2024 om 17:18

Ik weet wat de Ustasa heeft gedaan en dat is ook echt verschrikkelijk, maar dat speelde voor en tijdens WO2. Servië als boeman is, zoals jij ook al aangeeft, veel recenter en de generaties die nu op de tribune zitten, kennen Servië eigenlijk alleen maar als de slechte. Wij Nederlanders zitten ook niet meer vol woede tegen Duitsland op de tribune, maar de Nederlanders in de jaren 50, 60 en 70 wel. Heeft gewoon met tijd te maken.

20 juni 2024 om 16:57

Dat is wel een erg beperkte visie op de 'historie'. Kijk wat verder het verleden in en zie dat zo'n beetje alle partijen zich van de meest afschuwelijke zaken hebben bediend.

20 juni 2024 om 17:05

Tja, hoe ver wil je terug? De generaties die daar op de tribune zitten, kennen Servië als agressor en boeman. Daar komt dit bij hun vandaan.

Ga er persoonlijk altijd heel slecht op als er gelijk wordt gedreigd. Anders stappen we eruit... Nou ga je gang maar. Dien gewoon je klacht in zonder nutteloze dreigementen. Je vliegt er toch al uit.

Nog alleen de wedstrijd tegen Denemarken en dan mogen jullie inderdaad weer terugvliegen naar Belgrado. Tallozen voorbeelden van "vermoord alle Albanezen" spreekkoren terwijl ze niet eens tegen Albanie/kosovo speelden.

Zoek anders even ubi siptara (dood aan Albanezen) op Youtube..

https://m.voetbalzone.nl/nieuws/servi-coach-roept-live-op-tv-hoorbaar-racistisch-woord-naar-xhaka-en-shaqiri/411832#:~:text=Op%20social%20media%20bestaat%20onder,om%20Albanezen%20aan%20te%20duiden.

Zelf zijn ze geen haar beter met hun racistische uitingen en Russische vlaggen.

Het is verwerpelijk hoor wat door Kroatië en Albanië is gezongen. Maar dat Servië gelijk op hoge poten dreigt weg te gaan, dan denk ik: ga dan.

Stap er lekker uit vrienden. Zelf worden ze onderzocht door de UEFA voor racistische spreekkoren tegen donkere spelers van Engeland. Hoe ironisch..

Zouden ze dat ook gaan doen als ze na 2 wedstrijden 6 punten hadden gehad?

Als ik dat zo lees, mocht de UEFA enige geloofwaardigheid laten zien, worden al deze landen naar huis gestuurd inclusief Servië. Eenheid wat de UEFA met het EK wil uitstralen is zo te zien wel ver te zoeken bij de oosterse landen.

Een beetje overdreven deze reactie.

Als die fans dat inderdaad hebben gescandeerd dan zullen Kroatië en Albanië ook sancties krijgen. Daarvoor hoef je niet te dreigen je elftal terug te trekken omdat de UEFA dit niet binnen 24 uur heeft geregeld.

Het zou fijn zijn als de supporters van de betreffende landen zich gewoon op een normale en positieve manier achter hun ploeg scharen. Zo’n mooi EK dient niet ontsiert te worden.

20 juni 2024 om 19:02

Dat denk ik dus ook.

Maar wat zal de UEFA doen? Is een grote groep met racistische spreekoren richting meerdere spelers, gelijkwaardig als een half stadion dat roept tot de dood van een heel land?

Supporters weren van de landen op eindtoernooien?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren